Vrelo Bosne

Do sada ste već mogli primijetiti da je područje Bosne i Hercegovine bogato prirodnim dobrima, naročito onim hidrološkim. Stoga ne smijemo zaboraviti spomenuti ovaj jedinstveni spomenik prirode koji se prostire na 603 ha. Na periferiji Sarajeva, a podno planina Igman i Bjelašnica, nalazi se vrelo rijeke Bosne. Još od doba Rimskog Carstva prepoznat je značaj ove rijeke, pa su na ovom mjestu građene termalne banje. I danas postoje ostaci rimskih, ali i austro-ugarskih građevina. Međutim, kompleks je sada u potpunosti uređen i pogodan za turističke obilaske. Šetalište Velika Aleja svojom dužinom vodi od Ilidže do vrela, a duž nje nalaze se drvoredi koji datiraju još iz XIX vijeka. Ukoliko biste željeli da svoj put do Vrela Bosne učinite još bajkovitijim, možete se do njega dovesti i fijakerom. Čitav predio oko vrela uređen je klupicama i drvenim mostićima, a ne manjka ni životinja, kao što su patke, labudovi i ribe. Skriveno u sjeni drveća, ovo vrelo je jedna od najposjećenijih atrakcija u čitavoj zemlji. Voda rijeke Bosne se smatra ljekovitom, a i sam pogled na njeno vrelo učinit će da vam se raspoloženje značajno popravi.

Nakon obilaska vrela, možete predahnuti u restoranu u kojem se služi svježe ulovljena pastrmka, a najmlađe pustiti da se igraju u prirodi ili na igralištu. Idealno vrijeme za posjetu bi bilo tokom proljeća ili ljeta, kada je priroda u punom cvatu, a voda u porastu. 

Ulaz na područje vrela Bosne plaća se 2 KM, dok je vožnja fijakerom oko 5 KM. Cijena koju ćete platiti nije velika, naročito za iskustvo koje ćete na vrelu Bosne imati.