Rent a car Vjetrenica

Pećina Vjetrenica

Ovaj impozantni prirodni fenomen smatra se jednim od najznačajnijih i najinteresantnijih pećinskih sistema u Dinarskoj oblasti. Vjetrenica je za sada najveća istražena pećina na teritoriji Bosne i Hercegovine, što je stavlja na mapu svakog ljubitelja prirodnih ljepota. Locirana u jugozapadnom dijelu Hercegovine, prvi put je uređena za turiste još u prvoj polovini XX vijeka, da bi 1964. bili obavljeni radovi na osvjetljenju i uređenju staza. Ovaj zaštićeni spomenik prirode nalazi se na obodu Popovog polja, nedaleko od sela i manastira Zavala, udaljenog 25 km od Dubrovnika, 30 km od Trebinja i 80 km od Mostara, tako da se lako uklapa u mnoge ideje za izlete i putovanja. Pećina svoje ime duguje konstantnom strujanju zraka tokom toplijih dana, naročito ljeti, kada može dostići i 10 m/s. Svjetski je poznata po rekordnom broju životinjskih vrsta (skoro 200) te najvećem stepenu biodiverziteta u jednom pećinskom sistemu, između ostalog, i po prisustvu čovječje ribice. Istraženi dio pećine Vjetrenica dugačak je gotovo 7 kilometara, a glavni kanal se prostire na dužini od 2.47 kilometara. Ipak, 600 metara staze je u potpunosti uređeno.

Potrebno je pratiti neke upute i savjete kako biste bili sigurni tokom posjete pećini:

– Nosite obuću pogodnu za hodanje po vlažnom i klizavom terenu, idealno planinarske cipele. Nikako se ne preporučuje nošenje sandala ili papuča.

– Ponesite odjeću koja će odgovarati temperaturi unutar pećine. S obzirom na to da ona iznosi oko 12°C, preporučuje se da obučete dugačke hlače i uz sebe imate jaknu za vlažno i hladnije vrijeme.

– Nikada se ne odvajajte od vodiča koji će biti s vama u pećini.

– Najstrože je zabranjeno remetiti biodiverzitet pećine, dodirivati ukrase ili uzimati suvenire. Ovo je jako bitno zbog toga što je svakom ukrasu bilo potrebno i po nekoliko stotina i tisuća godina da se formira, i nenadoknadiva je šteta uništiti nešto što je toliko dugo nastajalo.

Za odrasle, cijena ulaznice iznosi 15 KM, za studente i penzionere 10 KM, dok djeca do 15 godina mogu kupiti kartu po cijeni od 8 KM. Radno vrijeme zavisi od doba godine, pa ono može varirati od 9 do 19h ljeti, i od 10 do 14h tokom zimskih mjeseci. Obilazak pećine traje oko 60 minuta, pa tako svaka nova grupa kreće na sat vremena. Za dodatne informacije o izgledu pećine, njenoj historiji i zanimljivim ukrasima, uvijek možete posjetiti stranicu pećine Vjetrenica.