Rent a car Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini, osnovan davne 1962. godine. Ujedno, on je i najveći park na ovim prostorima, zauzimajući preko 17.000 hektara raznovrsne zelene površine. Zanimljivo je da u sklopu nacionalnog parka ulazi i Perućica, jedna od četiri posljednje prašume u Evropi. Prostor Sutjeske zauzimaju slikoviti prirodni predjeli, koji obuhvaćaju šume s različitim vrstama drveća, kanjon rijeke Sutjeske, glečerska jezera, pašnjake, kao i planinske masive, među kojima se ističe Prijevor. Na jednom mjestu možete vidjeti različite prirodne fenomene, što je velika rijetkost.

Centralni dio parka predstavlja Tjentište, na kojem se nalazi memorijalni kompleks Dolina heroja posvećen bici Narodnooslobodilačke borbe. U sklopu njega nalaze se posmrtni ostaci boraca sa Sutjeske, ali i velelepni spomenik vajara Miodraga Živkovića.

Rent a car Sutjeska

Spomenik je podignut u čast poginulim partizanskim borcima i predstavlja jedan od najljepših primjeraka jugoslavenske socijalističke umjetnosti. Nacionalni park Sutjeska spaja prirodu s istorijom, što ga čini jednom od omiljenih turističkih destinacija za mnoge turiste.

Cijena jednokratne ulaznice na memorijalni kompleks iznosi 5 KM, dok za cijelo područje nacionalnog parka iznosi 10 KM. Za djecu do 14 godina, ulaz u nacionalni park naplaćuje se 5 KM. Za istinske ljubitelje ovog prirodnog bisera, postoji i godišnja ulaznica, koja iznosi 30 KM. Ukoliko želite saznati više o nacionalnom parku, obavezno posjetite zvaničnu stranicu Nacionalnog parka Sutjeska.