Vrelo Bune

Nedaleko od grada Blagaja, na samo 7 kilometara od Mostara, nalazi se jedno od najvećih vrela u Evropi, vrelo rijeke Bune. Prije nego što stigne do izvora, ova rijeka protiče ispod zemlje čak 19.5 kilometara, dok je njen tok na površini dug 9 kilometara. Nakon toga, Buna se ulijeva u Neretvu. Rijeka je izrazito čista i hladna, pa ne čudi činjenica da u njoj živi i mekousna pastrmka, endemska vrsta ribe.

Voda izbija iz pećine u koju je moguće ući čamcem zajedno s lokalnim vodičem, a u kojoj su pronađeni dokazi ljudskog života stari čak osam hiljada godina. Uz samo vrelo izgrađena je i tekija od kamena koja datira iz XV vijeka, a koja je danas otvorena za posjetioce. Iako se ne zna kada je tačno nastala, poznato je da je njenu gradnju naredio Ačik-paša, koji je, nakon svoje smrti, u tekiji i sahranjen.

Vrelo Bune rent a car

Pored tekije, još jednu atrakciju čine i prostorije za derviše i hamam. S obzirom na to da je vrelo Bune među najposjećenijim atrakcijama Bosne i Hercegovine, predeo je savršeno uređen, a u blizini se nalaze i restorani koji služe preukusnu i svježu riječnu ribu.

Posjeta samom vrelu je besplatna, međutim, vožnja čamcem do pećine košta 4 KM po osobi, dok ulaznica za tekiju košta 10 KM. Postoji pravilo o tome kako treba da budete obučeni prilikom ulaska u tekiju, u suknji i sa maramom žene, i muškarci u dugim pantalonama. Ukoliko, pak, dođete nepripremljeni, na ulazu ćete dobiti pomenutu odjeću. U blizini se nalazi i veliki parking koji se naplaćuje dodatne 2 KM.